Barbara Korošec

vodja tajništva

Barbara Korošec

specializantka transakcijske analize, dipl. soc. delavka, uni. dipl. ekon.

"Čas, ki ga preživim z vami, je čas namenjen zgolj in izključno vam. To je vaš čas, katerega kreator ste vi. Sprememba, ki se na poti dogaja je plod predvsem vašega dela in v veselje mi je, ko spremljam vaš napredek, ko začenjate misliti, čutiti in delovati drugače, na način, ki je manj trpeč za vas."
  • SPREJEMAJOČA.
  • PRIZEMLJENA.
  • ISKRENA.

PODROČJA DELA

Znotraj Zavoda Pamina izvajam individualne terapije predvsem po konceptih Transakcijske analize, metode, ki se ukvarja z analizo komunikacije, življenjskega scenarija oz. nezavednega plana po katerem posamezniki živimo in nezavednih Iger, ki jih v medsebojnih odnosih igramo. Vir posameznikovega trpljenja je največkrat ravno njegovo prepričanje o sebi, drugih in o svetu na sploh.

Vsi imamo v sebi notranje dialoge, kot da bi se pogovarjala 2 dela nas. Recimo, ko nam nekaj ne uspe, kot smo načrtovali, se srečamo s stavkom v naši glavi, ki nam govori: »Kak si smotan! Kako si lahko tako zafrknil!.« In počutimo se manjvredne, majhne in neljubljene. Ali pa se v partnerskem odnosu počutimo nemočne, ker smo s partnerjem na dveh bregovih in imamo občutek, da nas ne razume.

Veliko delam z mladimi, ki so na začetku svoje poti, v iskanju svojega mesta v odnosih s starši in z vrstniki.

Moje močno področje je tudi poznavanje problematike odvisnosti od alkohola, saj že 12 let delam v KZA kot terapevt. Pri odvisnosti od alkohola, pa ni problem le prekomerno pitje in s tem pogosto povezano prepričanje, da ko bo posameznik nehal piti, bo potem vse dobro in problemov več ne bo. Sindrom odvisnosti od alkohola je le posledica vzrokov, ki so globlji in abstinenca od alkohola je le pogoj za urejanje. Alkoholizem enega člana družine vpliva na celotno družino in vsak v družini ima določeno vlogo. Ko posameznik preneha piti, je to velikokrat sprva odločitev iz notranjega Starša, ki mu prepoveduje piti, medtem ko si sam tega morda še vedno želi, ne glede na posledice z zdravjem, pravne posledice ali posledice v družini. Šele, ko se iz Odraslega odloči, da ne bo več pil in to odločitev tudi zares živi, ne zaradi pritiska okolice, ampak zaradi sebe, se prične pot trajne spremembe.

O MENI OSEBNO

Ko sem se po končni srednji šoli odločala za študij, sem se odločila za študij na Ekonomsko – poslovni fakulteti v Mariboru, ki sem ga tudi uspešno zaključila, vendar sem že po prvem letniku slutila, da to ni to. Želela sem si početi nekaj drugega. Tako sem se vključila na Center za pomoč žrtvam kaznivih dejanj v Mariboru kot prostovoljka in tam sem se v bistvu prvič srečala s problematiko osebnih stisk drugih ljudi. Tako delo me je začelo veseliti, zdelo se mi je, da sem našla tisto, kar bi želela početi v življenju. Istočasno sem pričela delati kot prostovoljka še pri Zaupnem telefonu Samarijan.

Vedno bolj sem vedela, da bom svojo pot nadaljevala s študijem na Fakulteti za socialno delo. Diplomirala sem leta 2006 na smeri Socialno delo z mladimi. Med tem časom sem spoznala Milenka, in kot mu danes pravim je on »moj TA ata«, človek, ki me je seznanil in navdušil za Transakcijsko analizo. Študij TA sem kasneje nadaljevala pri dr. Zoranu Milivojeviću in Aleksandri Meško.

Ko sem spoznavala Ego stanja, notranjo dinamiko med Roditeljem, Odraslim in Detetom in življenjski scenarij, sem se končno razumela bolje, skozi študij, lastno terapijo in kvalitetnejše odnose z drugimi ljudmi, pa sem začela trpeti manj in živeti kvalitetneje. Končno sem sprejela svojo diagnozo Cerebralne paralize, ki sem jo ves čas »krivila« za to, da sem nesrečna. Če pomislim, sem se zato tudi odločila za študij ekonomije. Želela sem imeti svoje podjetje in potovati, ampak to je bila slika Barbare brez hendikepa.

Ko sem hodila na ure lastne terapije me je terapevtka povabila k izobraževanju za terapevta v Klubih zdravljenih alkoholikov, kar sem z navdušenjem sprejela. Danes delam v KZA kot terapevtka pod okriljem Društva zdravljenih odvisnikov Podravja. Vsi klubi v društvu so sprva delovali znotraj Zdravstvenega doma Dr. Adolfa Drolca Maribor.

Sicer svoj čas najraje preživljam s svojo družino, mojima dvema fantoma in partnerjem. Trenutno mi je vloga mame najljubša in najpomembnejša vloga v mojem življenju, in uživam, ob dolgih sprehodih, neskončnih urah igranja in branja pravljic. Ob tem lahko tudi v prakso prenašam znanje Transakcijske analize z Zlato triado vzgoje in drugimi koncepti.

REFERENCE

1. Študentje s posebnimi potrebami na univerzi. V: Otroci in mladostniki s posebnimi potrebami. Publikacija Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor, 2004.

2. Anksioznost čez praznike. Praznični newsletter Pamina, december 2018.

3. Moje življenje s cerebralno paralizo. Poletni newsletter Pamina, 2019.

×

Make an appointment and we’ll contact you.