asist. dr. Nuša Kovačević Tojnko

direktorica

asist. dr. Nuša Kovačević Tojnko

mag. psih., psihoter. psihoanalitične psihoter. (ECPP), supervizorka pod supervizijo

"Vsakič, ko sem v odnosu s trpečim človekom se zavedam, da mu lahko pomaga že ena beseda ali stavek. A največ za spremembo šteje koliko kvaliteten in varen odnos zmoreva vzpostaviti."
  • ZAUPANJA VREDNA.
  • POTRPEŽLJIVA.
  • RADOVEDNA.

PODROČJA DELA

Moje terapevtsko delo temelji na metodah Razvojno-analitične psihoterapije in zaradi številnih dodatnih izpopolnjevanj iz področja Vedenjsko-kognitivne terapije, Transakcijske analize, Psihodrame in Geštalt psihoterapije, integriram pri delu tudi znanja iz teh področij. Sama verjamem v integriran pristop dela in v individualno prilagajanje načina dela človeku, v skladu z modernimi smernicami znanstvenih odkritij iz področja psihoterapije. Številne sodobne raziskave so pokazale, da ni toliko pomembna izbira ‘najustreznejše’ modalitete glede na vrsto težave, ampak odnos, ki ga zmoreta terapevt in pacient vzpostaviti, da je le-ta zdravilen.

Sama se posvečam znanstvenemu raziskovanju najkompleksnejšega vprašanja v psihoterapiji – kako točno psihoterapija deluje in kaj vsakemu pacientu najbolj pomaga? Namreč, ne obstaja ‘recept’, kot pri zdravniku, ki bi vam ga lahko predpisal, ampak obstajajo načini kako lahko sami najdete ‘zdravilo’, z mojo pomočjo.

Pri svojem delu opažam, da je ta pot iskanja odgovorov za vsakega različno dolga in naporna. Sama se trudim, da vam stojim ob stani, da niste sami, da vas kdaj ustavim, ko je čas za počitek in kdaj spodbudim, da se opogumite in poskusite narediti nekaj novega, v smeri notranje spremembe.

Svojo specializiranost sem večinoma usmerila v delo z ljudmi, ki trpijo za:

Spremljam vas lahko individualno, oba v paru ali kot celotno družino. Prav tako pa vodim psihoterapevtske skupine, kamor se lahko vključite po predhodnem dogovoru.

Sem članica SKZP (Slovenske krovne zveze za psihoterapijo) in EZPPS (Evropske zveze za psihoanalitično psihoterapijo Slovenija). Dokončala sem študij Psihologije na Univerzi v Mariboru, specialistični študij Psihoanalize ter kasneje dokončala doktorat iz Psihoterapevtske znanosti na Dunaju. Leta 2015 sem prejela tudi diplomo krovne zveze ECPP (Evropske zveze za psihoanalitično psihoterapijo).

Najraje se posvečam delu z ljudmi, preostanek časa pa posvečam še predajanju znanj bodočim psihoterapevtom na SFU Ljubljana (Fakulteta za psihoterapevtsko znanost Sigmunda Freuda v Ljubljani). Naš zavod Pamina je prav tako povezan s fakulteto SFU Ljubljana, saj lahko študentje pod našim okriljem pričnejo z psihosocialno in psihoterapevtsko prakso.

Zavedam se tudi kako zelo pomembno je, da delujem kot psihoterapevt preventivno in v ta namen organiziram predavanja, delavnice in izkustvene skupine v gostujočih organizacijah.

O MENI OSEBNO

Odraščala sem v dovolj suportivnem in ljubeznivem okolju staršev, starih staršev, brata in sestre ter ostalih sorodnikov. Skozi celotno odraščanje so me zanimali lastni psihični procesi, ki sem jih poskušala razumeti s pomočjo prijateljev, knjig, filmov, pogovori z domačimi in kasneje s kolegi iz prostovoljskih organizacij. Zelo hitro sem se vključila v številne organizacije, ker sem nadebudno iskala odgovore o sebi in drugih ljudeh okoli mene. Ljudje so me od nekdaj zanimali in sem jih že kot otrok poslušala 'z odprtimi ustmi'. To je bil dober začetek, da sem kasneje vso svoje zanimanje usmerila še v študij raznolike literature, se učila od strokovnjakov in razvijala kritično razmišljanje o psihologiji, psihoterapiji in drugih sorodnih vejah.

Po opravljeni maturi sem se po dobrem razmisleku in pogovori s številnimi ljudmi odločila, da se vpišem na študij psihologije in psihoterapije hkrati. Študija psihoterapevtske znanosti in psihologije, takoj po zaključeni maturi, sta mi omogočila razvijanje trdne strokovne identitete.

Samostojno delati s pacienti, pod supervizorstvom, sem pričela kasneje, ko sem dobila dovoljenja učiteljev in ko sem sama začutila, da sem dovolj suverena, da poskusim deliti svoje znanje drugim.

Kljub začetniški negotovosti in z nekoliko manj 'življenjskih' izkušenj sem hitro ugotovila, da lahko pripeljem ljudi do uspešno zaključenega psihoterapevtskega procesa in jim ponudim v odnosu kar zmorem. Ugotovila sem, da so moja leta za delo z ljudmi do neke mere pomembna, a na koncu je še vedno najpomembnejši odnos, ki ga lahko pacient doživi z menoj. Življenjske teme, ki jih pacienti prinašajo k meni, a jih sama (še) nisem doživela pa poskušam došeči z čim večjo mero razumevanja.

REFERENCE

1. Zaznave korektivnih izkušenj pacientov v individualni psihoanalitični psihoterapiji. Kovačević Tojnko, Nuša. Rakičan: RIS Rakičan, 2016. ISBN: 978-961-93880-6-8.

2. Patient's Perceptions of Corrective Emotional Experiences in Individual Psychoanalytic Psychotherapy (poster). Kovačević Tojnko, Nuša. Zagreb: 22nd European Association for Psychotherapy Congress, 2016.

3. Patient’s perception of Corrective Experiences in Psychoanalytical Psychotherapy. Doctoral disertation. Kovačević Tojnko, Nuša. Vienna: Privat University Sigmund Freud Vienna, 2019.

×

Make an appointment and we’ll contact you.