Dec.
22
2020
Praznični knjižni namigi
Prazniki so tudi čas za branje knjig, ki bogatijo človekov notranji svet, včasih popeljejo v svet domišljije ali pa celo do pomembnih uvidov, ki so priložnost in odličen material za osebni proces.
Marec
26
2020
Partnerstvo v času koronavirusa: izzivi in preizkušnje
V času epidemije koronavirusa in samoizolacije se je spremenilo tudi družinsko življenje in partnerski odnosi. Nekateri pari so se znašli pred preizkušnjo, ki jim povzroča veliko stresa, drugi pa so nastali položaj sprejeli kot priložnost, da se povežejo in utrdijo odnos.
Feb.
6
2020
Usoda
“Prav je, da verjamemo v marsikaj. Bodisi ljubezen, usodo, boga, v dobro... A pomembno se je vprašati, kako to živimo.” Pravi psihoterapevt Milenko Kovačević.
Januar
20
2020
Strast
Strast, libido ali življenjska moč, življenjska radost – kako jo lahko razumemo?
Je lahko tudi negativna, če je je preveč?
Ali drži, da strast hitro mine?
Zakaj nekaterim ljudem primanjkuje življenjske strasti in kako strast ohranjati v življenju ter odnosih?
Dec.
19
2019
Manipulacija
Izigravanje, škodoželjnost, zahrbtnost, laganje – na vse to lahko pomislimo ob besedi manipulacija. Pa je manipulacija vedno negativna? Kaj sploh je manipulacija in kakšni so njeni mehanizmi? Zakaj ljudje manipulirajo? O vsem tem in še več v oddaji Dobro jutro Milenko Kovačevič.
Dec.
17
2019
Depresija in njen praznični obraz
V prazničnem času zapovedanega veselja in sreče, mnoge med nami pesti t.i. »praznična« depresija. Kako se le-ta razlikuje od klasične depresije, zakaj se depresija pojavi in kako se z njo uspešno spopasti, za ABCzdravja Milenko Kovačević.
Okt.
15
2019
Nasilje nad otroki
»V odnosu z otrokom je potrebno postavljati meje, da nekaj mora, nekaj sme ali ne sme početi zato, da bo lažje odraščal. Potrebno je doziranje zdrave strogosti-discipliniranja, pogojevanja in seveda ljubezni.«
Junij
13
2019
“Ni nam treba premagovati strahu, ampak prepričanja zaradi katerih se bojimo.”
»Ni nam treba premagovati strahu, ampak prepričanja zaradi katerih se bojimo« je v pogovorni oddaji Dobro jutro na temo fobij povedal psihoterapevt Milenko Kovačević. Kaj je tisto kar loči fobijo od normalnega strahu in kdaj je potrebno poiskati pomoč lahko slišite v spodnjem prispevku.
Maj
9
2019
Obsesivno kompulzivna motnja
"Ko sam delam z OKM pacienti, jim vedno povem, da ne bodo znoreli. Ti simptomi, ki jih doživljajo kot tako velik problem, so zgolj alarm nečesa kar potlačujejo. Jedro problema je odnos do samega sebe," je v oddaji Dobro jutro povedal psihoterapevt Milenko Kovačević.
Feb.
14
2019
Ali se res ljubi samo enkrat v življenju?
Prepričanje, da je pravo ljubezen mogoče doživeti samo enkrat v življenju, je lahko zelo omejujoče za osebo, ki ga zastopa. Te osebe se v strahu, da ne bi zapravile svoje edine karte za ljubezen, poslužujejo različnih vedenjskih vzorcev. Od neskončnega izbiranja, čakanja na partnerja, ki bo vreden njihove ljubezni in umika ob prvih znakih, da ne gre za »tistega pravega«.
Nov.
23
2018
“Vsak dan je lahko praznik, če ga znamo resnično doživeti s svojimi bližnjimi skozi drobne pozornosti.”
Čeprav bi morali prazniki biti nekaj lepega, mirnega in prijetnega, strokovnjaki ugotavljajo, da je december za mnoge najbolj naporen in stresen mesec. O praznični evforiji je v oddaji Dobro jutro spregovoril Milenko Kovačević.
Nov.
14
2018
Kako pregnati mračne misli pred spanjem
Faze umirjenega delovanja praktično med dnevom ni in ko se naš "biokemični sistem" hoče upočasniti, mu gre težko od rok. Padca adrenalina, ki naj bi se začenjal v popoldanskih časih, ob takšnem tempu še ni, saj se je telo že navadilo, da mora slediti hitremu ritmu kljub utrujenosti, ki je posameznik sploh ne zaznava več.
Oct.
25
2018
“Jaz sem vredu in tudi ti si vredu.”
Ob besedi konflikt pogostokrat dobimo negativne asociacije. A konflikt je nekaj preko česar se raste in ni mogoče živeti »nekonfliktno«, pravi Milenko Kovačevič. V oddaji Dobro jutro je spregovoril o tem kaj je konflikt, kje prihaja do težav in kako se lahko najbolje lotimo njihovega reševanja
Sep.
19
2018
“Ne ščitite preveč svojih otrok pred bolečimi čustvi, strahom, jezo, žalostjo in dolgim časom.”
Sodobna generacija je pretirano zaščitena, hkrati pa postavljena pred velika pričakovanja in zahteve. Tako mladi vse pogosteje doživljajo občutke tesnobe oz. anksioznosti, ki je pravzaprav strah, ki ga doživljamo, ko ocenimo, da celotna življenjska situacija presega naše zmožnosti.
Avgust
23
2018
Zabava je postala glavni moto življenja
Kdaj je najprimernejši čas, da otrok zakoraka v šolo?
Na kaj morajo biti starši pri tem pozorni?
Kaj lahko starši storijo, da bodo otroci radi obiskovali šolo?
O dilemah sodobne vzgoje je za revijo ONA spregovorila vodja naše Ambulante za otroke in mladostnike red. prof. dr. Zdenka Zalokar Divjak.
Junij
6
2018
“Ne živimo svojih življenj ampak svoja prepričanja!”
Pogosto skozi odraščanje oblikujemo izkrivljene predstave realnosti, o sebi, drugih ali o svetu. Taka prepričanja imenujemo ZABLODE. Težava nastopi takrat, ko svoje zablode živimo na način, da nam osiromašijo življenje.
Maj
16
2018
»Kdor išče srečo v stvareh je v slepi ulici«
Če ne razlikujemo želja od potreb, se hitro znajdemo v kolesju pretiranega nakupovanja. Ko pa sebe enačimo z kupljenimi dobrinami pa smo zagotovo v luknji brez dna. Naš notranji otrok bo svoji želji le težko rekel »NE« zato je pomembno, da pri nakupovanju vključimo tudi svoj odrasli del.
April
4
2018
“Strah je naš najljubši prijatelj”
Ljudje se bojimo, ko verjamemo, da smo ogroženi. Pomembno je, da nas je strah, saj je strah čustvo, ki je povezano s preživetjem. Vsako čustvo pa je lahko tudi pretirano. Iracionalni strahovi so strahovi, ki jih čutimo, ampak zunaj ni realne možnosti zanje.
Marec
16
2018
Vam misli begajo sem in tja … tudi ko si tega ne želite?
Specializantka psihoterapije in sodelavka Pamine Eva Kokol, je v reportaži v oddaji Dan. na televizijskem programu Planet Tv podrobneje pojasnila kaj čuječnost je, kako deluje in čemu je namenjena. Vabljeni k ogledu ter k udeležbi na njenih treningih, ki jih redno razpisujemo v Pamini.
Marec
14
2018
“Super ženska in super moški.”
V tokratnem nastopu v RTV SLO oddaji Dobro jutro sta Milenko Kovačević in Nuša Kovačević Tojnko spregovorila o tem, zakaj je težnja po popolnosti pri ženskah in moških v resnici nedosegljiv cilj. Ideja o popolnosti je nekaj kar v resnici ne obstaja, kar je posledica vpliva sodobnega načina življenja in nerealnih pretiranih pričakovanj avtoritet iz našega otroštva.
Feb.
14
2018
“Odnos ljubezni je odločitev dveh odraslih.”
Če verjamemo, da je prava ljubezen, ko smo zaljubljeni, se odnos hitro konča.
V odnosu ljubezni je pomembna delitev vlog, da je ženska zares ženska in moški zares moški.
Na Valentinov dan sta o predstavah o ljubezni govorila psihoterapevtski par, ki je par tudi zasebno: Milenko Kovačević in Nuša Kovačević Tojnko. Dan zaljubljenosti raje poimenujeta dan ljubezni, saj ločujeta zaljubjenost od ljubezni same.
Feb.
11
2018
Kdaj ste nazadnje prisluhnili le sebi?
Moderna družba je zaradi zunanjih distrakcij in utripajočih zaslonov vedno bolj usmerjena v zunanji svet, medtem ko pozablja na zaznavo notranjih zahtev, občutkov in misli. Ta preobrat, ki preusmerja pozornost, postaja vedno večji izziv.
Januar
10
2018
“Z upanjem v boljši jutri.”
Upanje je pasivna želja oz. želja, ki jo želimo uresničiti, pa je ni mogoče zaradi višje sile, drugih ljudi, bolezni itd. Najpomembnejša funkcija tega čustva je, da upamo v ekstremnih situaciha ali težkih situaciha v življenu, ki jih ne moremo sami rešiti. Z upanjem ohranjamo smisel in osebno integriteto. Ločimo tudi upanje, ki ni primerno.
Dec.
18
2017
Biti ženska v današnjem času
Biti ženska v današnjem času je več kot izziv. Moderna ženska današnjega časa je lepa, zaželena, izobražena, ambiciozna, poslovno uspešna, zna skrbeti zase in za otroke, je dobra mati z urejenim domom. Na nek način zna vse sama, tako je nekako hkrati ženska in moški.
Dec.
13
2017
“Z ljubosumjem lahko ohranimo in utrdimo odnos, lahko pa ga uničimo.”
Psihoterapevt Psihoterapevtske ambulante Pamina Milenko Kovačević, je v predraznični oddaji Dobro jutro spregovoril o pomembnosti in koristnosti čustva ljubosumja v odnosu ljubezni, ter kako neprimerno ljubosumje odnos poslabša ali celo uniči.
Dec.
8
2017
“Tukaj in sedaj.”
Odmik od narave, ki ga je povzročila moderna družba pomeni tudi odmik od sebe. Človek je v sodobnem času obdan s številnimi informacijami in zahtevami. Vpetost v ritem procesiranja informacij posameznika ponaša v hitrost današnjega časa, ki hoče prehiteti sam sebe. Kot se kaže navzven, tako zgleda tudi znotraj človeka, stres je postal del življenja večine ljudi.
Nov.
30
2017
“Ne čakati, da postane trpljenje prehudo.”
V današnjem tempu življenja je stres stalnica, z njim se srečujemo vsak dan. Vsakdo se kdaj sreča z občutkom izčrpanosti, tesnobe, preobremenjenosti, pomanjkanja časa zase, pritiska zahtev doma ali na delovnem mestu. Problem nastane, ko se stiske kopičijo, so premočne, preveč zgoščene ali predolgo trajajo.
Nov.
15
2017
“Ni krivde brez škode.”
Naš sodelavec Milenko Kovačević je v tokratni oddaji Dobro jutro spregovril o krivdi in o tem koliko je krivda pomembna v odnosih. Če želimo, da bo naš otrok res odrasel, je pomembno, da mu pomagamo zgraditi kulturne norme in sposobnost doživljanja odrasle krivde.
Nov.
10
2017
“Koliko kapljic, toliko let”
Alkoholizem je pobeg pred svojimi notranjimi občutki, omrtvičenje telesa pomeni tudi omrtvičenje uma, saj tako bolečine izginejo. Vinska kultura je bogato zakoreninjena v družbeno in osebno kulturo slovenskega posameznika. „Koliko kapljic, toliko let“ je tako nedolžna pesem, vendar ne malokrat odmeva v bolečinah številnih posameznikov, ki so jim te „kapljice“ povzročile toliko gorja.
Okt.
11
2017
“Šele, ko hkrati nehamo sovražiti drug drugega, se neha spirala sovraštva.”
V pogovoru, novinarka in psihoterapevt Milenko razvozlava zapleteno samopodobo ljudi, ki so pripravljeni mučiti druge (celo do smrti), v katerem pa se nista mogla izogniti temeljni temi - temi sovraštva. Dotakneta se tudi psihološkega ozadja ljudi, ki so takšnemu mučenju celo ploskali in ga tolerirali.
Sep.
20
2017
“Posledica je vzhičen zanos in kot raketa izstreljena samozavest”
"Slovenija v vrtincu košarkaške evforije poželi smo sadove zmagovalne ekipe, ki je zaradi svojega truda in izjemne ekipe osvojila zlato. Mnogi se sprašujejo, kaj se skriva za fenomenom navijanja, zakaj pričara ogled tekme neverjetno intenzivna čustva sreče ali jeze," pravi psihoanalitična psihoterapevtka Eva Kokol.
Sep.
4
2017
Če se Slovencu kaj zalomi, aktivira mehanizem samoprezira ali samosovraštva
Naša terapevta Nuša Kovačević Tojnko in Milenko Kovačević sta se javnosti predstavila v njunem prepletu mladostniškega entuziazma in zrelostnih izkušenj, v privatnem in psihoterapevtskem življenju.
Junij
21
2017
“Razvajajmo, ampak ne preveč.”
Vabljeni k ogledu jutranjega programa na RTV SLO 1, kjer je naš psihoterapevt Milenko tokrat spregovoril o tem kaj je razvajenost in kakšne so lahko njegove posledice.
Maj
10
2017
“Dovolj dobri starši.”
Danes je naš sodelavec, Milenko Kovačević, gostoval v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija. Govoril je o pretirano zaščitniških starših in o posledicah, ki jih starši puščajo na otroku, ki so preveč zaščiteni.
April
13
2017
Sodelavka Tjaša je spregovorila o težavah zaključevanja študija
V oddaji Dobro jutro je o tematiki zaključevanja študija spregovorila Tjaša, kjer je poskušala na kratko osvetliti zakaj imajo študentje težave pri zaključevanju in podati nekaj praktičnih nasvetov. Več v priloženi povezavi.
×

Make an appointment and we’ll contact you.